Η Ελλάδα, τα μέτρα, το χρέος και ποιος κέρδισε

25 Μάι.

ts

Μετά από υπερωρίες το «σοφό» οικονομικό κονκλάβιο της Ευρώπης έβγαλε λευκό καπνό. Τι έγινε; Αναλύοντας αυτά που είπαν, όχι ότι γράφεται έχουμε και λέμε.
1. Η Ελλάδα πήρε όλα τα μέτρα, είναι καλός μαθητής, αλλά στο τέλος έκανε κάτι μουτζούρες και πρέπει να πάρει τη γομολάστιχα και να σβήσει. Τι να σβήσει; Κάτι στα κόκκινα δάνεια (λένε άρση προστασίας δανείων με προστασία δημοσίου = Ταμείο Παρακαταθηκών, ΤΕΜΠΕ), κάτι στο συνταξιοδοτικό (καλά δεν παίρνετε το ΕΚΑΣ αναδρομικά, βρείτε τοσοδούλικα λεφτά…ευκολάκι), κάτι στις ιδιωτικοποιήσεις (μη χώσετε μέσα τα παιδιά μας από το ΤΑΙΠΕΔ και τους προσεχείς=αμνηστία στους ξεπουλητάδες). Αφού τα κάνει αυτά (μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για το πού θα ρεύεται η αμοιβάδα είναι) παίρνει 10,3 δις.
Για να το δούμε αυτό το 10,3 δις…7 δις είναι για χρέη (δάνεια=δεν τα βλέπουμε) και 2,8 για οφειλόμενα (αυτά τα βλέπουμε!). Δηλ. το κράτος θα γυρίζει στην αγορά 700 μύρια το μήνα μέχρι το Δεκέμβρη. 2 ΕΚΑΣ το μήνα δηλαδή!!! ( για να έχουμε ένα μέτρο).

Αυτό ήταν συζήτηση 8 λεπτών. (όσο να διαβάσουν την εισήγηση του EWG)

2. Χρέος. Η συζήτηση των 11 ωρών! Εδώ είχαμε τη Γερμανία να λέει δεν χρειάζεται ελάφρυνση, το ΔΝΤ να λέει κούρεμα και εμείς να έχουμε θέση κούρεμα τον Γενάρη 15, ο Γιάνης με ένα ν το άλλαξε το Μάρτη 15 και το έκανε ελάφρυνση με χρηματοοικονομικά εργαλεία…και από τότε …πάπαλα το κούρεμα.

Ήταν για πολλούς λοιπόν η Ελλάδα ο βάτραχος που θα πλήρωνε το μάλωμα των βουβαλιών στη λίμνη.

Έλα όμως που δεν έγινε έτσι!
Τι αποφασίστηκε:

Α. Μέχρι το 2018, θα υπάρχει «ομαλοποίηση» των πληρωμών…Δηλ. τα δάνεια με επιτόκιο 4 και 5% που είχε το μνημόνιο 1 και πρέπει να πληρώσουμε θα έχουν το σημερινό επιτόκιο του 0,5% και θα πληρώνονται στο μέσο όρο ωριμάνσεων (30 χρόνια και όχι 10ετή). Ποιά είναι αυτά; Του ΔΝΤ και των κρατών (διμερή δάνεια γιατί τότε στο 1 δεν υπήρχε ΕFSF και ΕSM) Καλό αυτό ε;
Β. Από το 2018 και μετά δεν μιλάει κανείς για πλεόνασμα 3,5% (θα το δουν και θα το αποφασίσουν τότε) – καλό κι αυτό ε;
Γ. θα υπάρχει επιστροφή των κερδών των δανείων των προηγουμένων μνημονίων (8 δις μέχρι το 18) και επιμήκυνση των δανείων στα 30 χρόνια ή όσο θα χρειαστεί για να μην υπερβαίνουν οι δόσεις το 15% του ΑΕΠ.

Εδώ είναι το σημαντικό. Αυτός ο «κόφτης» – πληρωμές δανείων κάτω του 15% του ΑΕΠ – είναι η σημαντικότερη απόφαση, γιατί αυτό ουσιαστικά κάνει το χρέος πλέον βιώσιμο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:
Τετραγωνίστηκε ο κύκλος θεωρητικά!

Δεν υπάρχει ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά η έννοια του 4ου Μνημόνιου. Αυτό θα υπογραφεί αν και όταν μπει το ΔΝΤ με λεφτά στην υπόθεση

Ο Σόιμπλε ήξερε ότι ήταν μόνος του σ’ αυτά που έλεγε και τα έλεγε για τη Γερμανία και μόνο. Με τίποτα δεν ήθελε να πάει την πληρωμή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Το ΔΝΤ ήθελε το χρέος βιώσιμο. Το πήρε. Θα κάνει μια αναλογιστική μελέτη για να προσδιορίσει πόσο μακριά θα πάνε τα δάνεια (των άλλων) και θα μπει στο τέλος του έτους (αν μπει).

Η Ελλάδα…πήρε περισσότερα απ’ ότι είχε καλλιεργήσει ότι περίμενε. Δεν πήρε όμως λευκή επιταγή. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα είμαστε καλοί μαθητές (γιατί αν είμαστε κακοί όπως πριν…θα μας κάνουν ντα).

Άντε να δούμε τώρα τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τώρα θα κυβερνήσει όπως αυτή θέλει (με τους «κόφτες» βέβαια, αλλά οι κόφτες αυτοί καλοί είναι για να μη ξεσαλώνουμε…τόχουμε στο αίμα μας). Τώρα θα δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, σοσιαλδημοκρατία, φιλελές ή ό,τι άλλο..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s